Vadba

PRVI NIVO

Temelji Qigonga- teorija Qigonga in občutenje Qi-ja (Qigong Ji Chu). To obdobje je zelo pomembno za individualni razvoj, za razvoj lastnega doživljanja in razumevanja Qigonga, njegovih principov ter teorije same. Obdobje delimo v tri dele:

1. zgodovina in teorija Qigonga

2. občutenje Qi-ja

3. osnovni gibi hrbtenice, pomembni za celotno strukturo telesa ter ohranjanje zdravja

DRUGI NIVO

 Medicinski Qigong – Bao Jian Qigong – za zdravljenje in vzdrževanje zdravja 

Po tem, ko začetnik razume osnovne koncepte in teorijo Qigonga, lahko začnemo z nekaj lažjimi, predvsem pa nenevarnimi vajami (formami). Najprimernejše vaje v tem obdobju so vaje medicinskega Qigonga, ki je nastajal od davnih časov (3000 pr. nš. št.), razvijali in poučevali pa so ga kitajski zdravniki tako za zdravljenje, kot tudi za dobro počutje, pa tudi ohranjanje in vzdrževanje zdravja. Na kitajskem so že leta 624 nš. št. uvedli državni izpit, ki ga je vodila visoka medicinska služba in je imela v svojih vrstah 349 uslužbencev. To predstavlja najstarejši pisni vir državne kontrole nad izobraževanjem in izvajanjem zdravstvenega sistema. Za to obdobje smo izbrali 3 najpopularnejše sklope vaj:

1. Šport Petih Živali (Wu Qin Xi)

2. Qigong Štirih Letnih Časov (Si Ji Gong)

3. Osem Brokat (Ba Duan Jin)
nivo2
TRETJI NIVO 

Trdi Qigong- Ying Qigong 

San Fei

San Fei

Glavna značilnost Trdega Qigonga je vzpodbujanje Yang plati Qi treninga. Metode treninga so se uporabljale za zdravljenje, pa tudi za zunanje borilne veščine. Mnogi praktikanti v tem obdobju občutijo visoko stopnjo energetizacije telesa. Predstavljeno bo tudi nekaj teoretičnih diskusij metod Trdega Qigonga, ne bo pa se jih treniralo. Trdi Qigong je zelo pomemben za napredek v borilnih veščinah, je pa tudi zelo primeren za ljudi, ki imajo oslabljeno telo ali so že v procesu degeneracije fizičnega telesa.

 

ČETRTI NIVO 

Mehki Qigong- ruan Qigong- za zdravje in notranje borilne veščine (Taichichuan, Baguazhang, Liu He Ba Fa) 

Tiger

Tiger

Največ tovrstnega Qigonga je poznano iz notranjih stilov borilnih veščin. Osnovni namen teh vaj je povečati zalogo Qi-ja in ga po potrebi uporabiti v borilni veščini. Ta namen je skupen tudi v naši želji, da povečamo moč našega fizičnega in mentalnega telesa, zato je ta oblika Qigonga zelo primerna za vzdrževanje zdravja, kakor tudi za zdravljenje posameznih bolezni. V tem obdobju bomo predstavili:

1. Taichi Qigong

2. Bai He- Ding Gong (Stoječi Qigong)

3. Dong Gong (Premikajoči Qigong)

4. Liu He- 6 kombinacij ali harmonizacij

5. Liu He Ba Fa- 6 kombinacij, 8 metod

 

PETI NIVO 

Qigong masaža (Pu Tong An Mo)- masaža za zdravje, dobro počutje in uživanje 

Ravnotežje

Ravnotežje

Qigong masaža je bila vedno pomemben del Qigong praks. Z masažo ne spoznavamo samo strukture človeškega telesa, ampak tudi energetske poti v njem. V tem obdobju se bomo naučili tako samomasaže kot tudi masaže s partnerjem.

S tem novim znanjem boste še lažje razumeli in uravnavali vaše energetsko telo.

 

 

ŠESTI NIVO 

Tui Na, Dian Xue, Qi An Mo, Shiatsu, Dye Da 

Točke

Točke

Tui Na in Dian Xue sta masaži, preko katerih se stimulira akupunkturne točke. Dian Xue imenujemo tudi akupresura, iz njiju pa se je v 9. stoletju nš. št. na japonskem razvil Shiatsu, ki pa zopet predstavlja obliko Qi masaž. Qi masaže se v glavnem uporabljajo za zdravljenje in harmonizacijo človeškega telesa. To obdobje zahteva dokaj podroben študij Tradicionalne Kitajske Medicine (TKM), predvsem pa veliko vaje. Nivoja ni potrebno predelati vsem, le tistim, ki bodo želeli pridobiti status demonstratorjev in inštruktorjev v okviru našega izobraževanja.

Dye Da

Treningi kako sanirati poškodbe so bili vedno del treninga pri kitajskih borilnih veščinah. Do poškodb pride v boju, kakor tudi med treningom. Ker je bil ta trening v vseh šolah borilnih veščin, se je smatralo, da so bili ljudje, ki so te veščine obvladali, DOLŽNI pomagati ljudem, kadarkoli je bilo to potrebno. Mnogo učiteljev je uporabljalo ta znanja v starosti kot dodaten zaslužek ali potem, ko so prenehali s treningom. Metoda tretiranja poškodb se imenuje Dye Da, kar pomeni nekako „upad ali zmanjšanje bolečine od udarca“. Dye Da je posebno namenjena padcem in udarcem.

Dye Da tečajev, ki jih organiziramo, se bodo lahko udeležili tudi posamzniki in posameznice, ki so že dlje časa v borilnih veščinah in jih to področje zanima.

Dye Da pa je tudi sestavni del treninga Taichichuana.

SPLOŠNI DEL- osnovni vzorci posameznih masaž (basic frame, basic outline)

NADALJEVANJE- podrobnejša predelava posameznih struktur, predvsem pa bo to obdobje povsem namenjeno praktičnemu delu.

 

SEDMI NIVO 

Velika in Mala Orbita- Nei Dan Qigong (notranji eliksir) 

Zmaj

Zmaj

Namen tega obdobja je, da se izkušenega praktikanta Qigonga popelje še globje v Qigong prakso. Da izpopolnimo varno prakso in nekako kompletiramo Malo in Veliko Orbito, je potrebno nekje od 2-3 leta. Treningi potekajo korak za korakom, dokler on/ona ne zaključi celotnega programa.

Če hoče Qigong praktikant znova zgraditi močno fizično telo, dvigniti nivo zavesti, se mora naučiti, kako shraniti Qi v spodnjem Dan Tienu, povečati Qi v energetskem telesu, šele potem se lahko rekonstruira fizično telo. Zaradi povečanja energetskega nivoja možganske celice dobijo več hrane, kar dviga zavest in vitalnost. Velika in Mala Orbita pa sta tudi osnovi za Yi Jin Jing in Xi Sui Jing Qigong, kar pa bo vsebina osmega nivoja.

 

OSMI NIVO

Yi Jin Jing in Xi Sui Jing Qigong 

Da Mo (pravo ime Sardilij, imenovan tudi Bodidharma) je prišel na kitajsko v času dinastije Liang (526-527 nš.št.). Sprejel ga je cesar Liang Wu, kateremu pa se njegova učenost ni zdela prepričljiva. Da Mo je ostal na kitajskem ozemlju v Shaolinskem templju, kjer sta nastali tudi ti dve temeljni deli- Yi Jin Jing in Xi Sui Jing.

Da Mo (Bodidharma) je prišel na kitajsko v času dinastije Liang (526-527 nš.št.) in velja za avtorja temeljnih del Yi Jin Jing in Xi Sui Jing.

Pred prihodom Da Mo-ja se je kitajski Qigong razvijal v krogu Taoizma, Konfucionizma in Tradicionalne Kitajske Medicine (TKM). Razvil je vaje za ravnotežje (duševno in telesno), zdravljenje, ni pa poznal kategorije razsvetljenja. Da Mo-jev vpliv na Qigong lahko razumemo kot vznik nove kategorije Qigonga- Qigong za borilne veščine. Ji Jin Jing pomeni spreminjanje mišic in tetiv, Xi Sui Jing pa „umivanje“ možganov in kostnega mozga. Qigong metode in prakse na podlagi teh del predstavlja vrhunske prakse, ki se uporabljajo za trening duha na poti razsvetljenja.