Qigong

Qigong je znanost in umetnost kultiviranja notranje energije telesa (Qi). Kitajci ga poznajo in razvijajo že 4000 let in je učinkovita veščina samozdravljenja ter orodje za doseganje telesnega in duševnega (emocionalnega) ravnotežja.

Med mnogimi vrstami (pristopi, metodami) Qigonga, ki so danes poznane na zahodu, se je začetniku težko znajti, pri tem pa ni ravno veliko ljudi, ki poznajo teorijo in prakso ter jo predvsem VARNO posredujejo naprej. Razumevanje Qigonga pride šele potem, ko spojimo temelje teorije in prakse, ki pa je za vse vrste (pristope, metode, zunanji izgled) enaka oz. Ista. Teorija Jina in Yanga, teorija petih elementov, teorija meridianov, itd.

Opisanih in shranjenih je preko 960 vrst Qigonga, ki so nastajale v teh tisočletjih in so se kljub burni kitajski zgodovini nekako ohranili in ostajajo zapisani. Med tem pa je mnogo tega gradiva tudi za vedno izgubljenega. Vse manj ljudi je pripravljeno vložiti toliko let v učenje in trening, kot ga zahteva ta enkratna umetnost in vse manj je tudi učiteljev, ki zares poznajo osnove in metode poučevanja.

Pri našem učenju (treningu) upoštevamo vse kriterije in omejitve, tako da v prvem in drugem obdobju poučujemo lažje, predvsem pa nenevarne vaje (sete, sklope vaj).

Tian Mu center

Tian Mu center